Шефот на полската дипломатија, Радослав Сикорски, денеска откри дека трупите на одредени земји-членки на НАТО веќе се на терен во Украина.

Невидено признание

Изразувајќи благодарност, Сикорски јавно го призна присуството на војници од различни земји-членки на НАТО на украинска територија.

„Сакам да им се заблагодарам на земјите што преземаат таков ризик. Тие ќе се препознаат самите“

, изјави Сикорски, додавајќи слој на интрига на ситуацијата што се развива.

## Покровот на тајноста

Сикорски се одлучи да ги задржи спецификите под тајност. Тој не ги наведе имињата на НАТО земјите кои имаат свои војници на терен во Украина.

„За разлика од некои европски политичари, нема да кажам“

, нагласи тој, оставајќи ја меѓународната заедница да шпекулира за имињата на земјите и тајните операции

Изјавата на Макрон и скршеното единство на НАТО

Откритието доаѓа по изјавата на францускиот претседател Емануел Макрон да испрати западни трупи да и помогнат на Украина во нејзината борба против Русија. Сепак, консензус во НАТО останува неостварлив, со тоа што Соединетите Држави се спротивставуваат на потегот додека балтичките земји се собираат зад визијата на Макрон.

Макрон не е единствениот: Полска размислува за распоредување на силите на НАТО во Украина

Сикорски ја крши тишината

Спротивно на официјалниот став на полскиот премиер Доналд Туск, Сикорски пред само два дена храбро објави на платформата Х дека присуството на силите на НАТО во Украина не е незамисливо. Ова откритие предизвикува прашања за внатрешните поделби во полската влада.

Различни ставови: Сикорски против Туск

Изјавата на Сикорски остро е во спротивност со ставот на премиерот Доналд Туск, кој, за време на неодамнешната посета на Прага, цврсто изјави дека Полска нема намера да испраќа сили во Украина. Туск тврди дека фокусот треба да биде ставен на обезбедување максимална поддршка за Украина во нејзините воени напори со финансиска помош и оружје.

Извор: Kurir