Во последните случувања, два одвоени случаи на насилство од партнер беа пријавени во Скопје, со што се обрна внимание на итната потреба за интервенција и поддршка. Едниот случај претставува несекојдневен инцидент, каде што жртвата била од машки пол.

Случај 1: жртва од машки пол во Гази Баба

На 05.03.2024 година, 52-годишен маж се обратил до СВР Скопје за да пријави вознемирувачки инцидент. Тој откри дека на 03.03.2024 година околу 20:30 часот во Гази Баба бил физички нападнат од неговата вонбрачна партнерка В.Г. (47) од Скопје. Од МВР ја потврдија пријавата и активно преземаат мерки за решавање на случајот.

Случај 2: жртва од женски пол во Карпош

27-годишна жена пријавила сличен инцидент во СВР Скопје. Таа на 05.03.2024 година во 22.30 часот подетала дека на 03.03.2024 година во Карпош нејзиниот поранешен партнер С.Т. (26), физички ја нападнал и и се заканувал. МВР макотрпно работи на разоткривање на деталите од овој потресен случај.

Извор; Фокус