Македонија е потресена од вознемирувачки пораст на случаи на семејно насилство, при што неодамна беа пријавени четири инциденти. Овие случаи фрлаат светлина врз присутното прашање на семејна злоупотреба во домаќинствата, нагласувајќи ја критичната потреба за итна акција и непоколеблива поддршка за жртвите.

Инциденти со семејно насилство

  • Прв случај: 25-годишна скопјанка пријавила напад од страна на нејзиниот сопруг О.Д., во општина Аеродром.
  • Втор случај: Во друг инцидент во Скопје, 65-годишна жена била нападната од нејзиниот сопруг А.Р. (66), во месноста Шуто Оризари.

Напад во Гази Баба

  • Трет случај: 26-годишна жена и нејзината мајка биле нападнати од сопругот на жената А.Т., кој исто така им се заканувал со остар предмет во Гази Баба.

СВР Штип Инцидент

  • Четврти случај: О.Р. од село Облешево физички ја нападнал својата 74-годишна мајка.

Реакција на МВР

МВР ја увери јавноста дека се преземаат чекори за решавање на овие инциденти. Сепак, овие случаи ја нагласуваат итна потреба од сеопфатни мерки за спречување и борба против семејното насилство, заштита на поединци и семејства низ Македонија.