Просекот на Никеи беше намален за 0,02% на 28,746,49 до пладневната пауза, откако падна за 1,4% претходно во сесијата. И покрај отскокнувањето од дното на денот, многу акции останаа во минус, при што имаше околу три падови за секој напредок. „Постојат грижи за пробивните инфекции, но во исто време производителите на лекови ќе работат и на нови вакцини.

Во секој случај, ќе знаеме повеќе за новата варијанта во рок од неколку недели“, рече Нобухико Курамочи, пазарен стратег во Мизухо хартии од вредност. Секторите поврзани со патувањата беа поткопани од загриженоста за повеќе ограничувања, при што операторот во Токио Дизни одморалиште Oriental Land Corp падна за 2,8%.

Централна јапонска железница загуби 1,6%, додека железницата Источна Јапонија падна за 0,8%. Производителите на автомобили паднаа бидејќи јенот се врати во однос на доларот. Nissan Motor загуби 3,8%, додека Honda Motor падна 2,2% и Subaru се лизна за 1,8%. Од друга страна, некои акции за раст кои беа погодени од грижи за повисоки каматни стапки, забележаа обновен апетит кај инвеститорите.

Производителот на машини за производство на чипови Lasertec зајакна 5,1%, додека операторот на медицинскиот портал М3 порасна за 4,2%. Nintendo скокна за 4,3%, делумно поради шпекулациите дека Omicron може да поттикне поголемо социјално ограничување, зголемувајќи ја побарувачката за своите конзоли за игри.