Според него Македонија ја очекува тешка година.

-Тешка катастрофа не очекува. Мислам покачувањето на струјата ќе е повеќе од 10 проценти, ама пак ќе ги земат парите од граѓаните ќе има низа на поскапувања. За компаниите веќе има 4 до 5 пати повисоки сметки. Или ако просечна компанија која плаќала 10 илјади евра за струја, сега ќе плаќа 40 или 50 илјади евра, на граѓаните ќе им значи бидејќи кога нема да можат да ги платат сметките фирмите ќе почнат да ги отпуштаат од работа, рече Николоски.

Николски укажа на сите штети кои Владата предводена од СДСМ ги направи за да дојдеме во ваква енергетска криза.

-Ги уништија и РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј кои произведуваат 90 проценти од електричната енергија за Македонија, ама профитираа нивните фирми. Се што се случува се случува поради корупцијата. Затоа 2022 ќе е еконосмки многу тешка година, ама треба избори затоа што ќе е подобро да е ВМРО-ДПМНЕ на власт, отколку СДСМ. Подобро ги менаџираме состојбите, рече Николоски.

Според него нефункционалноста на системот и тоа што нема владеење на правото е исто така проблем и што младите иднинатата ја гледаат надвор. Ова го истакна коментирајќи ги резултатите од истаржувањето финансирано од ЕУ.

-Има три столба како причини или на кои треба многу да се работи. Нема владеење на право затоа нема инвестиции. Кога има корупција на сите нивоа и бизнисот не инвестира. Втор столб е стимул на домашни инвеститори што го нема. Трето, привлекување на странски директни инвестиции кои носат нови знаења и технологија и работна етика што им следува на работниците. Доколку има вакви предуслови ќе биде сосема поинаку, а не како што е сега, рече Николоски.