Премиерката на Нов Зеланд, Џасинда Ардерн најави дека авион Ц-130 Херкулес и 58 луѓе ќе пристигнат во Европа, како поддршка за Украина.

Нов Зеланд испраќа опрема и материјали во Украина, но авионот нема да слета во Украина,

Ардерн осврнувајќи се на руската инвазија истакна дека „таков бесрамен напад врз суверенитетот на една земја е закана за сите нас”.