Во 16:14 часот е регистриран посилен земјотрес во реонот на Лерин, во соседна Грција.

Според информациите од Европскиот медитерански сеизмолошки центар јачината била меѓу 4,3 и 4,5 степени според Рихтеровата сакала, а бил на длабочина од 2 км.

Во 16:30 регистриран е уште еден потрес со јачина од 3 степени според Рихтер.

Двата земјотреса инаку се почувствувани и во Битола.