Според Маркоска, спротивно на ставот на Пендаровски смета дека она што се случи на 27ми април беше рушење на уставниот поредок.

– Сите бевме сведоци што се случи пред четири години, дека беше напад на домот на демократијата и за тоа си следеше судска постапка каде веќе делото е завршено и судот е оној којшто треба да одлучи дали станува збор за тероризам, насилство …., а веќе има одлучено и тоа е веќе завршена процедура во судството, рече Маркоска.