Гуангжу, деловен и индустриски центар со 15 милиони луѓе, објави 20 нови инфекции во текот на изминатата недела, мал број во споредба со илјадници индиски дневни случаи, но тоа ги вознемири кинеските власти кои веруваа дека ја имаат епидемијата под контрола.

Денес, Државната комисија за здравство пријави два нови локално пренесени случаи во Гуангжу и 14 во други делови на земјата за кои беше најавено дека доаѓаат од странство.

Се верува дека повеќето од најновите инфекции во Гуангжу се поврзани со 75-годишна жена на која и е дијагностициран индиски сој на вирусот на 21 мај, објавија државните медиуми. Повеќето од заразените во тој град биле во контакт со неа или од исто домаќинство.

Денешната наредба на властите се однесува на жителите на пет улици во областа Либан во центарот на градот, а отворените пазари, градинки и центри за забава се затворени. Рестораните исто така се спречени да работат во затворено, а основните училишта се префрлија на часови онлајн.

На жителите од четири блиски населени места им е наредено да ги ограничат своите активности на отворено, а градската влада претходно нареди стотици илјади жители да бидат тестирани по првичните инфекции.

Кина пријавува нови случаи секој ден, но се верува дека скоро сите луѓе се заразени во странство.