Певчих ги соопшти деталите.

„На почетокот на февруари Путин доби предлог убиецот, офицерот на ФСС, Вадим Красиков, кој издржува казна за убиство во Берлин, да биде разменет за двајца американски државјани и Алексеј Навални. Добив потврда дека преговорите се во тек и се во последните фази вечерта на 15 февруари. На 16 февруари, Алексеј беше убиен“, вели Певчих.

Таа објасни дека бидејќи Навални е руски државјанин, тој не може да се разменува според вообичаените правила. Затоа, неговите соработници одлучија да организираат хуманитарна размена – „Руски шпиони за политички затвореници“.

Организацијата на размената, која ја помагаше истражувачкиот новинар Христо Грозев, траеше две години. Според Певчих, рокот можел да се скрати, но американските и германските функционери, кои „климаат со главата се разбира, не направиле ништо.

Идентификувани руски шпиони

Грозев бараше, идентификуваше и разоткри руски шпиони, а фондот на Навални подготвуваше список на руски граѓани – политичари, активисти, борци за човекови права – кои треба брзо да бидат ослободени од руските затвори. ФБК на Навални ги искористи сите можни патишта за реализација на планот – дури и најочајните и најневеројатните, контактираа со политичари и богаташи кои можеа да влијаат на Путин како што е поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер, кој не направи ништо.

Певчих не ги именуваше луѓето кои помогнаа да се придвижат разговорите, но истакна дека „некои од нив ги ризикуваа своите кариери, а други буквално своите животи, водејќи неформални преговори со насилниците на Путин“.

Планот беше одобрен минатата година и започна во декември

Во своето интервју со Такер Карлсон во февруари, самиот Путин рече дека е подготвен да разговара за размена на приведени американски државјани за Красиков. И Кремљ и Белата куќа признаа дека се водат преговори за новинарот на WSJ Еван Гершкович и американскиот маринец ветеранот Пол Вилан.