Во интересно гостување во „Само вистина“ на Канал 5, Дафина Стојаноска, која ја претставува ВМРО-ДПМНЕ, страсно го истакна императивот за единство при изборот на претседателски кандидат кој ќе го поддржува достоинството на нацијата.

Повик за единство

Стојаноска, носител на ИЕ 6 од ВМРО-ДПМНЕ, повика на единство меѓу народот, надминување на политичките и етничките поделби. Таа се осврна на обвинувањата со кои се соочува нејзината партија, отфрлајќи ги тврдењата дека е антиевропска или албанофобична. Неодамнешните анкети, кои ги одразуваат различните шеми на гласање, сведочат за пошироката поддршка што ја добил обединетиот кандидат, без оглед на националноста или политичката припадност.

Достоинствено претставување

Централно место во пораката на Стојаноска беше идејата за избор на претседател кој го отелотворува достоинството и инклузивноста. Таа ја нагласи важноста да се има лидер посветен на претставување на сите граѓани, како што е наведено во начелата на нивната програма. Ова единство, тврди таа, е клучно за поттикнување на чувството на национална гордост и за обезбедување ефективна застапеност на глобалната сцена.

Задоволство од популарното изразување

Размислувајќи за последните настани, Стојаноска изрази задоволство од гласниот глас на народот во претходните денови. Таа го пофали електоратот за демонстрирањето на отпорност против владините притисоци и манипулативните тактики. Огромниот одговор, смета таа, означува колективна желба за суштински промени, вкоренети во принципите на слобода, демократија и вистински европски вредности.

Прифаќање на автентичната промена

Стојаноска на крајот упати благодарност до оние кои учествуваа во првиот круг на изборите, сигнализирајќи јасен мандат за промени. Таа го осуди површното прифаќање на европските вредности од страна на актуелната влада, нагласувајќи ја потребата од автентично придржување до демократските принципи и вистинските европски идеали.