Производителите на вакцината во јуни соопштија дека „Спутник В“ е околу 90 ефикасен против делта.

Мурашко додаде дека ефикасноста на „Спутник В“ против тешка форма на ковид која може да доведе до хоспитализација надминува 95 отсто.

Директорот на Институтот Гамалеја, Александар Гинтсбург, кој ја разви вакцината, денеска порача оти Спутник В е безбедна и ефикасна вакцина против сите соеви на коронавирусот.