Економиите во еврозоната ќе се развиваат бавно до крајот на годината, велат од ЕЦБ..

Виновни се високите стапки на задолжување/ малата побарувачка од потрошувачите.

За да се зачува стабилноста на цените, претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, го истакна одржувањето, на постојните каматни стапки. На среден рок, инфлацијата во еврозоната треба да се стабилизира на 2%.

-Руската инвазија, на Украина привремено го зголеми ова. Последните податоци покажуваат дека инфлацијата во еврозоната паднала на 2,9 отсто во октомври.

Извор: Sloboden Pecat