Советот на ЕУ денеска усвои ажурирана препорака за привремени ограничувања за патувања кои не се клучни во ЕУ и ќе важат од 1 март.
Како што се истакнува, ќе се применуваат ограничувања поради Ковид во согласност со состојбата во третата земја и индивидуалниот статус на лицето кое патува.

„Членките на ЕУ треба да дозволат несуштинско патување на лицата вакцинирани со вакцини одобрени од ЕУ или Светската здравствена организација (СЗО), на оние кои закрепнале од Ковид и на сите луѓе кои патуваат од земја на листата на ЕУ“, се наведува во препораката.
Се додава дека за некои од патниците може да се применат дополнителни мерки, како што е ПЦР тест пред патување.

„Земјите-членки треба да ги укинат привремените ограничувања за патување во ЕУ што не се неопходни за лицата вакцинирани со вакцини одобрени од ЕУ или СЗО, под услов да ја примиле последната доза од примарната вакцинација најмалку 14 и не повеќе од 270 дена пред пристигнувањето или да имаат примено бустер доза“, наведува Советот на ЕУ.

Членките, исто така, треба да ги укинат привремените ограничувања за несуштинските патувања за луѓето кои прележале Ковид во рок од 180 дена пред да патуваат во ЕУ.

Во соопштението на Советот на ЕУ се наведува и дека на децата на возраст меѓу шест и 18 години кои ги исполнуваат условите за полнолетство треба да им се дозволи да патуваат.

За да се отстранат ограничувањата за сите патници од одредена трета земја според новите правила, условот е 100 случаи на Ковид на 100.000 луѓе во последните 14 дена (претходно беше 75 случаи).

Се наведува дека новите препораки се воведени како одговор на развојот на пандемијата, зголемениот број вакцини и „бустер“ дози и признавањето на зголемен број сертификати од трети земји како еквивалентни на дигиталниот сертификат на ЕУ.

Комисијата, со цел да им даде време на третите земји да ја зголемат стапката на вакцинација, ќе ја разгледа препораката до 30 април за да размисли за бришење на листата на земји.