Од почетокот на пандемијата во светот се потврдени 121.291.579 случаи на заразени со Ковид-19, а во моментов се активни 20.785.157 случаи, покажуваат податоците објавени на веб-страницата на „Worldometers“.

Од вирусот корона починале 2.682.559 луѓе, а се опоравиле 97.823.863 лица.

САД имаат најголем број на потврдени случаи на инфекција – повеќе од 30 милиони, Бразил повеќе од 11,5 милиони, Индија повеќе од 11,4 милиони, Русија повеќе од 4,4 милиони и Велика Британија повеќе од 4,2 милиони.