Заменик министерот за цивилна заштита и управување со кризи, Никос Хардалис, најави дека новите мерки ќе стапат на сила на 12 јуни.

Еден од нив особено ќе ги израдува туристите, особено оние кои се љубители на грчката музика.

– Од сабота, на 12 јуни, музиката ќе биде дозволена во делови од угостителски објекти што се наменети за гости, рече Хардалис, пренесува Civilprotection.gr.

Времетраењето на полицискиот час во Грција исто така е скратено. Од сабота, на 12 јуни, полицискиот час ќе се важи од 01:30 до 17 часот по локално време. Хардалис исто така најави дека полицискиот час најверојатно ќе биде укинат од 1 јули, ако моменталната епидемиолошка состојба го дозволи тоа.

За време на прес-конференцијата беа најавени други мерки, но тие главно беа насочени кон локалното население.

– И, сега многу добро знаеме дека секоја наша небрежност може да биде фатална за многу други. Но, ние исто така многу добро знаеме како можеме да се справиме со тоа, како да се заштитиме себеси и сè околу нас. Набудувајќи ги санитарните мерки и протоколи, кои се наш штит уште од првиот ден на пандемијата, преку програмата за вакцинација и создавањето колективен имунитет, ќе можеме да ја оставиме зад себе оваа невидена ситуација, додаде Хардалис.