Црна кутија е уред што треба да открие се што се случило во секундите пред сообраќајната несреќа до најмали детали.

Таканаречената црна кутија бележи дури 41 податок што помага при експертиза.

Црната кутија во автомобилската индустрија не е нова, некои нови возила веќе ја имаат. Обично се наоѓа помеѓу возачкото и совозачкото седиште во модулот за воздушни перничиња