Македонија официјално побара екстрадиција на Љупчо Палевски од Турција. Барањето, испратено и електронски и преку дипломатски канали, вклучува сеопфатна документација со детали за сите криминални активности на Палевски, особено двојното убиство што го привлече вниманието на цела нација.

Македонскиот министер за правда, Лога, не само што писмено ја доставил молбата за екстрадиција до турските власти и амбасадата во земјава, туку најавил и планови за директен телефонски разговор со неговиот турски колега. Министерот изразува оптимизам, наведувајќи ги позитивните дипломатски односи со Република Турција, очекувајќи брза реакција што ќе доведе до враќање на Палевски во Македонија.

Вербата на министерот за правда Лога во навремена резолуција

Министерот Лога изјави дека верува дека за релативно кратко време ќе добиеме позитивен одговор, а обвинетиот ќе биде меѓу нас да даде одговорност за она што се случило. Времетраењето на правната постапка во Турција во овој момент е неизвесно, нема познавање на нивните специфични процедури

-Јас верувам дека за релативно кратко време ние ќе добиеме позитивен одговор и осомничениот ќе биде меѓу нас да го докажува тоа што се случи. Не знам колку ќе ги искористи тие правни лекови да се жали или не. Не можам да кажам колку би траело во овој момент без да ги знам постапките во Турција,- Кренар Лога – министер за правда.

Универзитетскиот професор Гордан Калајџиев, специјализиран за кривично право, ја нуди својата перспектива за потенцијалната временска рамка. Тој проценува дека екстрадицијата на Палевски може да потрае околу два месеци, со оглед на темелните истраги на турските власти. Сепак, Калајџиев признава дека Палевски може да ги искористи правните патишта за да ја оспори екстрадицијата, наведувајќи ја загриженоста за јавната осуда и можноста за нефер судење во Македонија.

Загриженост за правично судење и јавна перцепција

Професорот Калајџиев ги критикува претходните изјави на официјалните лица, истакнувајќи го ризикот од создавање атмосфера на предрасуди.

-Слушнавме министерот ги прогласи за малоумни, тоа би им користело. Ако сте непресметливи може ќе одговарате полесно или нема да одговарате.. Претходно имаше изјави дека се знае кои се и слично, монструми итн. Се создава хајка за којашто утре некој може да тврди дека во државата нема услови за фер судење. Ниту е постапката против него политички монтирана, меѓутоа он може тоа да го тврди бидејќи тука го прогласуваат без да биде сослушан, го прогласуваат за сторител,- Гордан Калајџиев – универзитетски професор по кривично право.

Главниот осомничен во случајот со двојното убиство, Љупчо Палевски, беше уапсен од турските власти на 5 декември, додека се движеше по автопат во Баликесир. Еден ден подоцна, македонското Министерство за правда формално побара негов притвор до екстрадиција назад во земјава.

Во следните недели, сите очи ќе бидат насочени кон дипломатските размени меѓу Македонија и Турција, додека тие се движат низ правните сложености околу потенцијалното враќање на Палевски и последователното судење на македонска територија.

Извор: Канал5