Вкупниот број заразени со Ковид-19 за време на Олимписките игри се искачи на 241.

Претежно станува збор за лица вклучени во организацијата на Игрите, соопштија домаќините, посочувајќи оти ниту еден од заболените немал контакт со Олимпиското село.

Организацискиот комитет објави дека залклучно со четвртокот, во Јапонија пристигнале 40.558 странски државјани, кои директно или индиректно се поврзани со Олимписките игри.