Околу 8,2 милиони жители на Украина заминале во странство како резултат на обемната војна што ја започна Русија, изјави шефица на парламентарна комисија Олена Шулиак

„8,2 милиони наши луѓе моментално се во странство, повеќе од 5 милиони се внатрешно раселени лица на територијата на Украина“, рече таа.

При планирањето на повоената обнова на Украина, неопходно е да се има предвид колку од тие милиони бегалци ќе се вратат во своите заедници, како да се вработат и да се обезбеди пристап до социјалната инфраструктура, додаде Шулиак.