Денешната изјава на премиерот Димитар Ковачевски потврди дека ќе има двојни избори, претседателски и парламентарни во едно. Наведен е 8 мај како ден за избори. ВМРО-ДПМНЕ ја поздрави одлуката на Ковачевски.

Ковачевски најави дека „СДСМ и ДУИ имаат коалициски договор од 2020 година“  кои гарантира албански премиер и договорот ќе стапи во сила.

„Сметам дека има доволно простор да се организираат изборите во мај, во нивниот редовен мандат, а за конечните ставови на политичките партии ќе информираме кога ќе се постигне поширок консензус во парламентот“, додаде Ковачевски.

Тајмингот за двата изборни процеси сугерира дека е можен 8 мај. Претседателите ќе се кандидираат во два круга на 24 април и 8 мај, заедно со парламентарни избори.

Претседателските избори ќе ги распише на 27 февруари, најави претседателот на Собранието. Почнувајќи од април, земјата влегува во предизборен период и атмосфера.

Пристапот на премиерот наиде наодобрување од ВМРО-ДПМНЕ.

„Ова е чекорот што го баравме и очекувавме, бидејќи заеднички избори се единствениот логичен развој на настаните и ќе се избере грч на стопанството и граѓаните нема дополнително да се оптоваруваат со евентуални одвоени избори“, рече Наум Стоилковски. ВМРО-ДПМНЕ

Ковачевски рече дека Алијансата за Албанците, која прокламира независен изборен настап, има програмски определби и цели кои ги споделуваат, а тоа е основ за градење коалиции.

„СДСМ и ДУИ имаат јасен коалициски договор, а Алијансата за Албанците има капацитет да разговара за економски просперитетна држава и општество со социјална правда и демократија на највисоко ниво, со слобода на медиумите и владеење на правото, кои се темелите за градење на фронт на широка коалиција“, рече премиерот.

Ковачевски посочи дека доколку договорот со ДУИ е јасен, премиерот ќе биде Албанец во преостанатите 100 дена од овој владин мандат.

По обиколката на прилепскиот ИКТ Центар за складирање и заштита на податоци, Ковачевски на новинарите им рече: „Сите детали и кадровски решенија што ќе следат ќе бидат споделени со јавноста бидејќи ќе ги спроведат официјалните органи на партиите“.

Ова го потврдува потпретседателот на ДУИ, Бујар Османи.

Во последните 100 дена ќе се предлага премиер на ДУИ. Преговарањето е забрането затоа што тоа е договорот.“ Рано е да се анализира насоката на изборите, коалициите и кандидатите, вели Османи.

 

Извор: MKD