Опсесија на Левица: Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ проговори

Во гостување во емисијата „360 степени“ на МРТ 1, потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Тимчо Муцунски го расветли ставот на партијата за пристапот на Левица кон претстојните претседателски и парламентарни избори. Муцунски изрази загриженост за, како што смета, фиксацијата на Левицата кон ВМРО-ДПМНЕ, означувајќи ја како „страшна опсесија“.

Скриени гласови и изборна стратегија

Муцунски нагласи дека според ВМРО-ДПМНЕ секој глас даден за Левица и нејзините кандидати на претстојните избори во суштина е скриен глас во корист на владејачката партија СДСМ. И покрај ваквата перспектива, тој ја призна растечката зрелост на граѓаните во препознавањето на оваа стратегија, иако Левица негодува за ваквите тврдења на ВМРО-ДПМНЕ.

Динамика на опозицијата: сложено сценарио

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ ја критикуваше Левица дека е „опозиција на опозицијата“. Тој укажа на иронијата на ситуацијата, каде што Левица наместо да разговара за обединување на опозицијата за решавање на она што тие го сметаат за главен проблем во државата – СДСМ и ДУИ, континуирано се фокусира на дејствувањето на ВМРО-ДПМНЕ.

Предизвици во изборната кампања

Муцунски ја призна важноста на широк опсег на кандидати во демократијата, но изрази загриженост поради неодамнешните изјави од Левица. Тој го истакна трендот на фокусирање на поединци наместо да се презентира јасен став за клучните прашања. Муцунски повика на промена на фокусот кон автентични гледишта и конкретни предлози кои би можеле да привлечат гласачи, повикувајќи ја Левица да оди подалеку од тоа да биде само анти-естаблишмент.

Внатрешни превирања во Левица

Осврнувајќи се на внатрешните превирања во партијата Левица, Муцунски ја отфрли идејата за мешање на ВМРО-ДПМНЕ. Наместо тоа, тој посочи дека борбите на Левица се индикативни за состојбата на партијата и нејзиното раководство. Муцунски ја охрабри Левица да оди подалеку од тоа да биде само против владата и проактивно да нуди конкретни предлози и решенија.

Раскол во Левица: Дарко Масларковски од Пука Козметика ја напушти партијата и му порача на Апасиев дека ги продал!

Сериозна порака од Гордана Силјановска Давкова

Повик за единство

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски ја истакна посветеноста на партијата кон сите гласачи на претстојните парламентарни и претседателски избори. Муцунски смета дека поддршката на професорката Силјановска Давкова за претседателски кандидат ќе испрати моќна порака за обединување на македонската нација и нормализација на меѓучовечките и меѓуполитичките односи во општеството.

Невидена поддршка за Силјановска Давкова

Истакнувајќи го стекнатиот моментум, Муцунски сподели дека има значителен напор за мобилизација, што резултираше со собирање над 27.000 потписи во еден ден за поддршка на Силјановска Давкова. Како што таа официјално ќе влезе во кампањата, фокусот ќе се префрли на директна комуникација со граѓаните и презентација на сеопфатна платформа.

Промена на политичката динамика

Муцунски изрази уверување во ставот на ВМРО-ДПМНЕ, наведувајќи дека СДС повеќе не го доживуваат како сериозен политички конкурент. Очекувајќи понеповолен исход за СДС на парламентарните избори и отфрлајќи ја можноста за враќање на Стево Пендаровски за претседател на Македонија, Муцунски го истакна оптимистичкиот изглед на ВМРО-ДПМНЕ за изборите.

Извор: Skopje1mk

Извор: 360