– Локалната канцеларија на Рускиот истражен комитет за регионот Свердловск започна кривична истрага за кривично дело според став 3 од член 238 од Кривичниот законик на Русија – продажба на производи што не се во согласност со безбедносните стандарди, а кои предизвикаа несовесно работење смрт на две или повеќе лица.на ова тело, пренесува ТАС С.

За време на истрагата спроведена од 7 до 14 октомври, утврдено е дека неколку лица продавале метил алкохол во Екатеринбург, а истражните органи спровеле истрага на местото на злосторството, испитувале сведоци и извршиле судско вештачење.

По инцидентот, обвинителството издаде наредба да се испита дали „метил алкохол бил флаширан на еден од локалните пазари“, а Валери Горељик, претставник на Министерството за внатрешни работи на Руската Федерација за регионот Свердловск, изјави дека полицијата уапсила двајца локални жители осомничени за продажба на алкохол во шишиња на Ботанички пазар.