Пратеничката Иванка Василевска од ВМРО-ДПМНЕ во вечерашната дебата на „Топ тема“ на телевизија Телма упати отрезнувачка порака за економската траекторија на Македонија. И покрај оптимистичките проекции, реалноста насликана со прогнозите за платите е мрачна, отсликувајќи ги финансиските борби со кои се соочуваат македонските граѓани.

Економската платформа за Македонија

„Нашата платформа зависи од економскиот ремонт на Македонија“, рече Василевска, нагласувајќи ја итната потреба од трансформација во услови на предизвикувачки околности. Со инфлацијата која се движи околу 19 отсто и основните прехранбени артикли кои доживуваат покачување на цените од над 50 отсто, економскиот терен изгледа страшен.

Стремеж за раст

„Соочени со вакви неволји, само 1 процент пораст на БДП не може да биде домаќинско водење на економијата“, тврди Василевска. За да го реши ова, нејзиниот економски тим предложи сеопфатна стратегија насочена кон постигнување одржлива стапка на раст на БДП од пет проценти годишно. Сепак, таа истакна дека оваа цел се потпира на различни критични фактори, особено на заживувањето на странските инвестиции во Македонија.

Предизвици за стабилност

Василевска го подвлече алармантниот диспаритет меѓу стапката на инфлација во Македонија и онаа на еврозоната, истакнувајќи ја борбата на нацијата за одржување на економската стабилност. „Растот на инфлацијата од 50 отсто над инфлацијата во еврозоната не става далеку од каква било привидна стабилност, како во однос на демократијата, така и во однос на институционалниот интегритет“, предупреди таа.

Борба против корупцијата

Пратеничката ги припиша овие предизвици на системски прашања, наведувајќи ја корупцијата како значајна пречка за напредок. Таа се залага за повеќеслоен пристап, вклучувајќи зајакнување на институционалните рамки, искоренување на корупцијата во судството и усвојување транспарентни практики на владеење.

Додека Македонија се бори со економската неизвесност, забелешките на Василевска служат како остар потсетник на тешката битка што претстои. Патот до закрепнување бара одлучна акција и непоколеблива посветеност на реформите, за да не подлегне нацијата на продолжената стагнација и тешкотии.