Нема мајстор ни за лек, и ако имате каква било штета на некој од островите, можете да се збогувате со поправката до септември или октомври. Луѓето едноставно не можат да стигнат секаде, а работа има преку глава, пишува Слободна Далмација.

Никој не се подготвил за ваков наплив на гости, па во последниве денови често има ситуации во кои нема кој да обезбедува услуги за сместување, изнајмување или изнајмување автомобили на странци, а во многу ресторани, поради недостаток на работна сила, нарачките едвај пристигаат на време.

Ниту ниската цена на трудот веќе не е проблем. Во рекордната 2019 година, платите на готвачите, како дефицитарни и поради природата на нивната работа, значително се зголемија, но тие се уште недостасуваат, бидејќи ги бараат овде и во странство, а за добар готвач не се штедат пари.

Миењето садови во кујната и персоналот што му помага на готвачот, работни места за кои не е потребно посебно знаење, туку само добра волја, се плаќаат илјада евра (осум илјади куни) нето, но сепак недостасуваат оние што би работеле на тие позиции.

– Што се однесува до нашата угостителска понуда, но и гледајќи го целиот сектор на услуги воопшто, ние знаеме како да ја завршиме таа работа и тоа го правиме се подобро и подобро секоја година. Фигуративно кажано, ние не сме најдобри во гастрономијата, но играме Лига на шампиони. И тоа е добро позната работа надвор од нашите граници. Затоа нашите готвачи, келнери, но и фризери, масери, трговци …, добиваат подобри понуди од Европа, така што докажаниот добар персонал завршува во Германија или Ирска “, вели Иво Врдоjак, сопственик на познатиот ресторан во Сплит.