Непосредно пред Рамазан Палестинците се повикани од лидерот на исламистичкото движење „Хамас“ Исмаил Ханије да започнат марш до џамијата Ал Акса во среде крвава војна.

Израел и Хамас далеку од договор за мир за Рамазан

Ќе има зголемено полициско присуство во Ерусалим и на Западниот Брег, но смиреноста е далеку од загарантирана по тензиите од петмесечниот конфликт во Газа. Уште повеќе, бидејќи Израел и Хамас веројатно нема да можат да се договорат за шестнеделно примирје, преговорите за кои требаше да пропаднат на крајот на неделата.

Значењето на „Ал Акса“

Комплексот околу џамијата Ал Акса е едно од светите места за исламот, каде што се наоѓа и познатото светилиште „Купола на карпата“. Во исто време, тој се наоѓа на планината на храмот, каде што се двата, сега уништени, храма со централно место за јудаизмот, за Евреите тоа е најсветото место. Неговото име на арапски е Благословено Светилиште.

Кај Хамас важноста на џамијата во главите на Палестинците е приоритет. „Бура ал Акса“ беше и името на ненадејниот напад на „Хамас“ против Израел, во кој на 7 октомври беа убиени речиси 1.200 луѓе; повеќето Палестинци велат дека дури и не веруваат дека овие луѓе умреле. Името на џамијата, симбол на отпорот против Израел, само ја легитимира оваа операција, која, според арапските изданија, раководството на „Хамас“ ја организирало и извело сам, без знаење на Политбирото.

Џамијата се смета за симбол на палестинските права (затоа пред четири години турскиот претседател зборуваше за нејзиното „ослободување“).

„Џамијата Ал-Акса претставува не само религиозна димензија, туку и национална димензија. Ал Акса и градот Ерусалим се дел од идентитетот на палестинскиот народ“, продолжува тој. „Ова значи дека нема Ерусалим без палестинскиот народ и нема Палестина без Ерусалим и џамијата Ал Акса. Затоа, кога Израел го одредува бројот на муслимани на кои ќе им биде дозволен влез во џамијата Ал Акса, тоа значи дека Израел ќе спречи многу Палестинци да го искористат своето право на богослужба“.

Израел со спротивни сфаќања

Израел го демантираше Шадид и одлучи спротивно. По жестоките расправии со коалициските партнери и останатите партии, премиерот Бенјамин Нетанјаху ги заобиколи своите коалициски партнери Безалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир и не го ограничи пристапот до Храмот.

„Свет месец  – ќе биде зачуван секоја година“

Во екот на војната, Нетанјаху ја донесе одлуката поради ризикот Хамас и Иран да го поттикнат насилството во неделата. „Рамазан е свет за муслиманите и светоста ќе биде зачувана како и секоја година“, се вели во соопштението на неговата канцеларија. Бен Гвир и Смотрич се залагаа за ограничувања дури и за пристап за луѓето кои се израелски државјани.

Ризикот останува

Сепак, ризикот од тензија останува. Во Стариот град во Ерусалим преовладува стравот од насилство, Рамазан ќе се слави без празнични украси, а ризикот од конфликт меѓу Евреите и муслиманите околу празникот, инаку вообичаен со децении, некои велат дека може да излезе од контрола. Пред три години околу Рамазан, таму имаше судири, што доведе до 11-дневен конфликт.

Прелевање на војната во Ерусалим?

Денес, војната е реалност, со над 30.000 Палестинци убиени во Газа и стотици жртви на ескалацијата на насилството на Западниот Брег. Последиците ако се прелее во Ерусалим – кој и Израел и Палестинците го гледаат како свој главен град – изгледаат непредвидливи.