Вакцините против Ковид-19 на британско-шведската компанија Астра Зенека и Џансен на американската компанија Џонсон и Џонсон не треба да се користат во норвешката програма за вакцинирање.

Таква препорака денеска даде владина група експерти за вирусни векторски вакцини, јави телевизијата НРК.

Норвешка сè уште не започнала да ја користи вакцината Џансен, која беше одобрена во ЕУ и Кралството на 11 март. Одлуката се заснова на фактот дека можните несакани ефекти – згрутчување на крвта, бараат дополнително проучување.

Вакцината на Астра Зенека во Норвешка беше укината истиот ден, на 11 март, по извештаите за згрутчување на крвта и нарушувања на коагулацијата на крвта кај вакцинирани лица. Норвешката агенција за јавно здравје, како и експертската група, препорачува вакцината целосно да се исклучи од програмата за вакцинација.