Макрон бара одговор на важните прашања

Тој повика да не се карикатира предизборната дебата и да се даде одговор на важните прашања што ги очекува општеството.

„Го забележав ќор-сокакот што неизбежно доведе до попречување на владините активности, што стануваше опасно за Франција“, објасни Макрон за својата одлука да ја испрати земјата на парламентарни избори веднаш по европските избори. „Гласовите дадени им даваат на екстремно десничарските сили речиси 40%, а заедно со екстремната левица – речиси 50%. Ова е политички факт што не може да се игнорира. Според мене, во овој контекст, свртувањето кон суверениот народ е единственото републиканско решение“.

Обвинувања кон лидерот на „Републиканци“ Ерик Чиоти

„Од неделата вечерта паднаа маските“ и „републиканската десница, барем таа што ја предводи, за прв пат направи сојуз со крајната десница“. Неговиот напад беше против лидерот на централнодесничарската партија „Републиканци“ Ерик Чиоти, кој за прв пат дозволи соработка со Националното собрание на Марин Ле Пен.

„Тоа покажува кој мисли за просперитетот на нивниот бутик и кој мисли за просперитетот на Франција. Сите оние кои го следеа претседателот на републиканците, г. Жак Ширак и Никола Саркози, продолжи тој Макрон.

Всушност, неистомислениците во партијата на традиционалната десница за денеска закажале состанок за да го исфрлат Чиоти од претседателството, но тој им наредил на своите вработени да го затворат седиштето на партијата за да не можат да се соберат.

Емануел Макрон прогласува универзална национална служба до почетокот на учебната 2026 година, што не значи задолжителен воен рок, туку служење во интерес на нацијата.

„Откако го обновивме граѓанското образование и културното и уметничкото образование, ние сме посветени на обновување на републиканските ритуали. Затоа универзалната национална служба ќе биде воведена до почетокот на академската 2026 година.

Друга негова идеја за младите беше регулирање на користењето мобилни телефони.

„Владата ќе мора да донесе јасни одлуки за да ги заштити нашите деца. Прво, со тоа што не дозволува користење на мобилни телефони пред 11-годишна возраст и пред се со не дозволување пристап и користење на социјалните мрежи пред 15-годишна возраст. Мораме Треба да има возраст за дигитално полнолетство, да се заштити и да се подготвиме за тоа“.