Златото, од друга страна, пропушти можност да се врати на 1.800 американски долари, бидејќи се справи со последната сесија, откако во средата се искачи на највисокото ниво во седум недели, на 1.798,25 долари.

Фјучерсите на паладиумот достигнаа рекордно ниво од 2.944 долари за унца, по трет пат оваа недела, после низа врвови што започнаа од 13 април, откако металот што ги прочистува емисиите на бензински мотор достигна над 2.700 долари. Фјучерсите на паладиум, сепак, ја решија сесијата пониско, завршувајќи за 32,70 долари на 2.842,90 долари.

Паладиумот се зголеми за повеќе од двојно по својата вредност во изминатите две години, како резултат на недостиг на растот на стоката наспроти експлозивниот раст на пазарот на автомобили, кој постојано се ширеше барем до глобалното избувнување на пандемијата во март 2020 година.

Технички, исто така, паладиумот е една од најсилните средства, скокнувајќи скоро 25% помалку од 2.295 американски долари во текот на неделата што заврши на 26 февруари.