Љупчо Палевски Палчо се соочи со распит во Обвинителството за неговатавмешаност во убиството на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски. Среде жестоките негирања и тврдења за невиност, тимот на одбраната на Палевски вети дека ќе приложи убедливи докази за поддршка на неговите тврдења.

Негирање на делата и одбраната на Палчо

Палевски во своја одбрана ја отфрли секоја конкретна поврзаност со делото и ги отфрли наводите за вмешаност со обвинетите. Според Витановски, Палевски се изјаснил дека е невин и истакнал дека нема договор за извршување на делото. Дополнително, Палевски како потенцијални мотиви зад неговото имплицирање во случајот ги наведе претходните непријателства и политички недоразбирања со одредени владини функционери.

Обвинетиот даде изјава во Обвинителството, категорично негирајќи каква било конкретна поврзаност со кривичното дело, негирајќи врски со сообвинетите и негирајќи каква било вмешаност во договор за извршување на делото. Тој тврди дека е невин, тврдејќи дека не се вклучил во никакви дејствија наведени во истражната наредба. Одбраната ќе изнесе факти и докази кои дополнително ќе бидат доставени. Засега не сме запознаени со доказите на обвинителството, бидејќи немавме можност да извршиме вештачење. Сепак, ние стоиме на неговото тврдење за невиност. Причините наведени за неговото имплицирање во постапката се вртат околу минатите непријателства и потенцијални политички недоразбирања со владините претставници.

Докази и шпекулации

Витановски дополнително појасни дека поседуваат докази за поткрепување на тврдењата на Палевски. Додека доказите на обвинителството во оваа фаза остануваат необјавени за нив, Витановски шпекулираше дека може да има и признанија од другите обвинети кои веќе се обвинети. Сепак, тој нагласи дека таквите докази во моментов се состојат само од вербални сведоштва, кои може или не мора да го вмешаат Палевски.

Во однос на докази на обвинителството, веројатно обвинителството поседува признанија од другите обвинети. Сепак, во моментов се работи за вербални изјави, а неизвесно е дали некој од обвинетите или други лица го вмешале како сторител на делото, поточно во смртта на Вања и Панче.

Правни постапки

Правната голгота на Палевски започна минатата година кога тој беше уапсен во Баликесир, Турција, на 6 декември. Тој потоа беше екстрадиран од Турција во Македонија и задржан во истражниот затвор Шутка на 15 мај. претходна постапка.

Заднина и обвинителен акт

Случајот против Палевски и уште тројца обвинети произлегува од убиството на Вања Ѓорчевска и  Панче Жежовски, кои беа пријавени за исчезнати на 27 и 24 ноември 2023 година, а подоцна беа пронајдени мртви во близина на Велес и Скопје на 3 декември. Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Обвинение против четири лица на 31 мај, со кое се предлага притвор за тројца обвинети соизвршители и куќен притвор за нивниот помагач.

Како што се одвиваат правните постапки, властите продолжуваат да ја истражуваат трагичната смрт на Ѓорчевска и Жежовски. Негирањето на вмешаноста на Палевски, познат како Палчо означува клучен развој во случајот, поставувајќи ја основата за темелно испитување на доказите и барање правда за жртвите.