– Сакам да им ја изразам својата тага на жртвите, мојата болка за нивните трауми, но и срам, срам за предолгата неспособност на Црквата да го стави ова во центарот на своето дејствување, истакна папата на општа аудиенција.

Поглаварот на Римокатоличката црква ги повика сите службеници на Црквата „да продолжат со своите напори да спречат да се повторат такви драми“.

Говорејќи за „тешко, но спасувачко искушение“, тој ги повика „француските католици да ја преземат својата одговорност, така што Црквата ќе стане безбеден дом за с