Папата Франциск ги повика шефовите на светските финансиски институции да го намалат должничкиот товар за сиромашните земји погодени од пандемијата на коронавирусот и да им дадат поголема улога во донесувањето глобални одлуки.

Во писмото до учесниците на пролетниот состанок на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка, Папата напиша дека пандемијата го принуди светот да се помири со меѓусебно поврзаната социо-економска, еколошка и политичка криза.

„Поимот закрепнување не може да значи враќање кон нееднаквиот и неодржлив модел на економски и социјален живот каде мало малцинство од светското население поседува половина од богатството“, наведува папата Франциск во писмото од 4 април.

Тој повика на нов „глобален план“ што „неизбежно значи да им се даде на посиромашните и помалку развиените земји ефективна улога во донесувањето одлуки и олеснување на нивниот пристап до меѓународниот пазар“.

Папата Франциск додаде дека духот на глобалната солидарност „бара барем значително намалување на должничкиот товар кон најсиромашните нации, кои се влошени од пандемијата“.

Шефовите за финансии на 20-те најголеми економии во средата го продолжија суспендирањето на трошоците за сервисирање на долгови кон земјите во развој, но не успеаја да го откажат долгот или да го ублажат на барање на непрофитни организации.