Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) неодамна поднесе претставка до Државната изборна комисија (ДИК) за случајот со прекршување на правата на новинарката Мери Јордановска за време на изборниот ден на 24 април. ДИК реагираше, предупредувајќи на санкции против членовите на избирачките тела доколку се случат слични прекршувања на претстојните избори на 8 мај.

Детали за петицијата на ЗНМ и одговорот на ДИК

Во петицијата на ЗНМ, испратена на 25 април, се однесува на малтретирањето на новинарката Јордановска од страна на членовите на избирачкиот одбор на избирачкото место бр. 2762 во општина Кисела Вода. И покрај тоа што Јордановска уредно се легитимирала и ја истакнала својата новинарска легитимација, не ѝ било дозволено да се фотографира во гласачкото место.

Во својот одговор, ДИК ја повтори својата посветеност на јавниот и транспарентен карактер на работата на изборните органи. Во него се нагласува дека на новинарите, видеографите и фоторепортерите им е дозволен слободен пристап до избирачките места за професионални должности. Сепак, тие мора да обезбедат тајност на личните податоци на граѓаните и процесот на гласање, притоа почитувајќи ги барањата на поединците да не се снимаат или фотографираат.

Уверување и упатства на ДИК

ДИК ја увери ЗНМ дека новинарите, по соодветна идентификација, не треба да се соочат со прекини при извршувањето на нивните работни задачи за време на претстојниот втор круг од претседателските избори и парламентарните избори на 8 мај. Комисијата ја истакна важноста од соработката со медиумите и истакна дека прирачникот на избирачкиот одбор го нагласува олеснувањето на работата на медиумите и известувањето на денот на изборите.

Одговорот на ДИК

Одговорот на ДИК на петицијата на ЗНМ ги потврдува правата на новинарите и медиумските работници слободно да известуваат за изборните постапки. Таа служи како потсетник за изборните тела да се придржуваат до упатствата и да ги почитуваат професионалните обврски на новинарите.