Франција денеска потврди прв случај на мајмунски сипаници – вирус идентификуван кај 29-годишен маж во регионот Ил-де-Франс, што го опфаќа Париз.

Мажот во изминатиот период не посетил земја каде што циркулира вирусот, соопштија француските здравствени власти.

Случаи на мајмунски сипаници се откриени и во Велика Британија, Италија, Португалија, Шпанија и Шведска, Белгија како и во САД и Канада, што претставува опасност дека болеста, вообичаено концентрирана во Централна и Западна Африка, можно е да се шири.