Емануаел Макрон од Франција и Џорџа Мелони од Италија дадоа наредби за зголемување на безбедноста. Италијанската полиција информира дека ќе го зголеми нивото на будност во пресрет на претстојните велигденски празници и по терористичкиот напад во Москва.

„Во пресрет на претстојните велигденски празници, договорено е зголемување на полицискиот надзор и контролни активности“, се вели во соопштението на Министерството за внатрешни работи, во кое се додава дека посебно внимание ќе се посвети на „сите чувствителни цели“. собирање или минување на луѓе и на доверливи предмети.

Заменик-секретарот на владата Алфредо Мантовано рече дека главната терористичка закана доаѓа од „волците-сами“, а не од организираните групи како онаа во Красногорск.

Франција, исто така, го подигна нивото на терористичка закана.

Претседателот Емануел Макрон смета дека ИСИС-К, огранок на терористичката организација Исламска држава во последните неколку месеци се обидува да изврши напади во Франција. Ваквата организција која е забранета во Русија се верува дека е вмешана во терористичкиот напад во Крокус во близина на Москва, каде животот го загубија повеќе од 130 лица.