Во последните политички случувања во Македонија, претседателската трка се вжештува со кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ, професорката Гордана Силјановска Давкова, која воспоставува значително водство пред Стево Пендаровски, кандидатот поддржан од Социјалдемократскиот сојуз. Овој тренд, кој ја покажува растечката популарност на Силјановска Давкова, беше истакнат во неодамнешното истражување спроведено од анкета на ИПИС и прикажано на програмата „Објектив“ на Македонската радио телевизија.

Детален преглед на резултатите од aнкетата на ИПИС за претседателските избори

Истражувањето на ИПИС, спроведено во април, прецизно ги испита преференциите на гласачите во третата и четвртата изборна единица, нудејќи приказ на актуелниот изборен пејзаж. Во третата ИЕ3 поддршка за Гордана Силјановска Давкова се изјасниле 37,1% од учесниците, а кон Стево Пендаровски само 21,8%. Истражувањето, исто така, забележа поддршка за другите кандидати како Максим Димитриевски со 6,7%, Билјана Ванковска со 5%, и Стевчо Јакимовски со 1,2%, а Арбен Таравари и Бујар Османи собраа по помалку од еден процент.

Четвртата изборна единица (ИЕ4) ја отсликува оваа предност, при што 36,3% од испитаниците ја поддржуваат Силјановска Давкова, а 23,8% се на страната на Пендаровски. Останатите претенденти како Билјана Ванковска и Максим Димитриевски добија соодветно 3,9% и 5,6% од гласовите, додека Стевчо Јакимовски, Бујар Османи и Арбен Таравари останаа со под еден процент.

Импликации од истражувањето

Ова јасно водство на Силјановска Давкова пред Пендаровски во двете изборни единици означува потенцијално поместување на политичката динамика на Македонија. Резултатите ја нагласуваат опипливата наклонетост кон кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, што укажува на потрага по промени кај електоратот. Овие бројки не само што ги истакнуваат предизвиците со кои се соочуваат Пендаровски и Социјалдемократскиот сојуз, туку и го оцртуваат изгледот на на резултатот од претседателската трка.

Додека Македонија се подготвува за претстојните претседателски избори, центарот на вниманието е цврсто на овие две истакнати личности. Наодите од истражувањето несомнено ја интензивираа политичката атмосфера, при што двата табора ги зајакнаа своите кампањи за да ги поколебаат неопределените гласачи.

Исходот од овие избори несомнено ќе има длабоко влијание врз политичката траекторија на земјата. Додека граѓаните на Македонија се подготвуваат да го дадат својот глас, исчекувањето и возбудата околу претседателските избори продолжуваат да се зголемуваат, означувајќи клучен момент во демократското патување на нацијата.