Државата се обидува да се справи со третиот бран на коронавирусот кој носи по околу 20.000 новозаразени на ден.

Земјата е во тридневен карантин за време на викендов кога се празнува католички Велигден.

Сите региони во државата се во „црвена зона“ што значи дека во цела Италија на сила се најстрогите рестрикции. Црквите се отворени, но верниците ќе присуствуваат на службите само во оние кои се наоѓаат во нивните региони. Папата Франциско и оваа година своето велигденско обраќање ќе го има пред празниот плоштад „Свети Петар“.

Втора година по ред, папата Франциско ќе го чита посланието пред празниот плоштад пред базиликата Свети Петар.