Српскиот патријарх Профирије и македонскиот архиепископ Стефан во петок (19 мај) ќе одржат заедничка литургија во храмот Сети Сава во Белград, објави српската новинска агенција Танјуг.

Литургијата треба да поче во 9 часот, а ќе сослужуваат сите архиреји од двете цркви.

Да потсетиме, Соборот на Српската православна црква (СПЦ) вчера соопшти дека за македонската црква го прифаќа статусот на најширока можна автономија односно целосна внатрешна независност, што ѝ бил доделен уште во 1959 година.