Кај некои индикатори гледаме пад, во некои стагнација. Вчера, за прв пат во последните четири недели, имавме помалку нето прием во болницата отколку излез, што е пресвртна точка. Денес, за жал, сме во неповолна положба, примивме повеќе пациенти отколку што сме отпуштиле, но има промена во трендот и индикации за намалување. Што се однесува до мерките, професијата секогаш би сакала резултатите да бидат подобри, да има јасен пад, што може да се види во податоците“, рече Полашек, коментирајќи зошто дневниот број на заразени опаѓа толку бавно.

-Дури и придржувањето кон грубите мерки не мора брзо да доведат до резултати, бидејќи моделите на епидемијата се менуваат. Понекогаш се шири повеќе кај помладите, понекогаш кај постарите. Сега како да сме во состојба на рамнотежа, дека епидемијата веќе некое време е на истите нивоа. Можеме оптимистички и песимистички да ја разгледаме моменталната состојба. Би било оптимистички дека ова е промена на трендот на подобро и песимистички дека сè уште не сме во јасно опаѓачки тренд. Географски гледаме големи разлики, затоа е важно да не се започнува со големи отворања, туку да се одржи оваа ситуација што е можно поблиску до летото.

Тој исто така истакна дека вакцинацијата го намалува преносот на вирусот.

Дури и ако вакцината не ги заштити луѓето, тие нема да бидат заразни за другите, тоа е скоро светиот грал на целиот овој момент, да се види популациска заштита од вирусот.

-Она што го знаеме за другите коронавируси е дека нашето тело не создава траен имунитет против нив. Падот на нивото на антитела се следи веќе некое време. За жал, вакцината нема да може да даде долготраен имунитет. Некои веруваат дека тој може да им трае неколку сезони, попесимистички модел неколку месеци. Компаниите сметаат на тоа дека овие вакцини нема да нудат доволна заштита. Третата доза ќе биде дополнителна за да се одржи имунолошкиот одговор и да се продолжи со заштитата, додаде тој.