СВР Скопје поднесе кривична пријава против 33-годишен велешанец, идентификуван како М.М., за наводен полов напад. Обвинението произлегува од инцидентот на 14 јули 2023 година во приватна болница во Скопје, каде мажот бил на лекување.

Наводи за сексуален напад и силување

Според СВР Скопје, М.М. е осомничен дека сторил кривично дело „полов напад и силување“ со допир на вработен во болница без согласност за време на престојот во медицинската установа.

Правни дејствија од страна на властите

Поднесувањето на кривичната пријава сигнализира проактивен одговор од страна на органите за спроведување на законот за решавање на случаите на сексуално недолично однесување и поддршка на правата и безбедноста на поединците во здравствените установи.

Важноста на заштитата на болничкиот персонал

Инцидентот ја нагласува важноста од создавање безбедни средини за вработените во болницата, каде што ќе можат да ги извршуваат своите должности без страв од вознемирување или напад. Брзата полициска акција во покренување кривична пријава испраќа силна порака дека ваквото однесување нема да се толерира.