Еден од главните полициски синдикати, СГП Полис, бара од префектот на полицијата во Париз, Дидие Лалемент, да „преземе одговорност“ за фијаското во саботата на Стад де Франс на финалето на Лигата на шампионите, со обраќање до министерот за внатрешни работи Жералд Дарманан, јави дописникот на МИА од Париз.

-Ако денес сметате дека гестовите биле несоодветни, тоа е веројатно затоа што наредбите биле несоодветни, наведува синдикатот во обраќањето до министерот Дарманан.

Другиот главен синдикат на полицијата Алијанс не сакаше да ги коментира инцидентите на Стад де Франс.

-Тоа што министерот покажува со прст кон индивидуалните одговорности на колективниот систем не е шокантно. Она што е уште непријатно е што тој тоа го прави само како испрашување и што не се доведува во прашање командниот синџир кој води до префектот на полицијата, објаснува генералниот секретар на полициската единица „СГП“, Грегори Жорон.

Дарманан во средата пред сенаторите зборуваше за „несоодветни и непропорционални гестови од страна на полицајците или мобилните жандарми“.

Тој рече дека „лично видел два факти (…) спротивни на правилата за користење на силите на редот“ и побара од префектот Лалемент да преземе „санкции“ против овие две лица.

Жорон смета дека доколку со мерките на Стад де Франс „не се управувало така, немало да има луѓе собрани пред портите“. „Потоа, не треба да се чудиме што, за жал, имаме несоодветни гестови“, рече тој.

Синдикалецот укажува на „премногу крутите механизми“ на полицискиот штаб. „Префектурата на полицијата сака да го задржи медиумското срце на јавниот ред, суштински изложувајќи ја својата работна сила. Но, средствата за спроведување на законот се рефлектираат прво со тешките ешалони (специјалните сили за одржување на редот), а потоа со помобилни и побрзи средства (полиција) .

Не треба да се прави обратното. Одржувањето на редот останува работа на специјалисти, секој мора да биде во својата вистинска улога“, додава Жорон, кој забележува дека Париз е единственото место каде што „жандармеријата и ЦРС не се поканети во изработката на безбедносните мерки “.