Владата на Полска планира да предложи нов закон со цел да се ограничи влијанието на цените на горивата врз јавните институции, како што се болниците, како дел од пакетот мерки за ограничување на инфлацијата, рече вицепремиерот.

Цените на енергијата вртоглаво пораснаа во текот на изминатата година низ цела Европа, како бран на побарувачка по укинувањето на ограничувањето за корона, исцрпувајќи ги и онака оскудните залихи во многу земји.

Компаниите ширум Полска објавија дека добиле известување дека нивните сметки за гас ќе бидат многу пати повисоки отколку во 2021 година, но граѓаните се особено загрижени за влијанието на порастот на цените врз институциите како што се болниците.

На прашањето дали Полска ќе преземе мерки за да им помогне, полскиот вицепремиер Јацек Сасин одговори потврдно.

„Овој закон е подготвен со голема брзина поради неодамнешното поскапување на бензинот“, изјави Сасин за Polskie Radio 1, додавајќи дека тарифата за домаќинствата ќе важи и за некои други потрошувачи.

-Тоа сепак би значело големо зголемување на сметките за гас за домаќинствата, но мораме да кажеме дека просечното зголемување од 54 проценти за тие потрошувачи е сепак сосема разумно кога ќе се спореди со зголемувањето за некои потрошувачи од неколку стотини проценти до 800 проценти, изјавил Сасин.

Мерката треба да биде составен дел на новиот пакет со кој Владата сака да го ублажи влијанието на поскапувањето врз граѓаните, а во текот на денот ќе и го претстави на јавноста.

-Полска веќе најави намалување на даноците за енергија, бензин и основни прехранбени производи и финансиска помош за домаќинствата. Економистите веруваат дека мерките ќе го ублажат најголемиот удар на инфлацијата во првата половина од годината, но би можеле да го поттикнат во наредните месеци, додава Ројтерс.