Според статистиката што ја објави државата во септември, има пораст на просечната плата. Сега изнесува 37.876 денари, што претставува пораст од околу 1.500 денари во споредба со износот од претходниот месец. Според оценката на Синдикатот, колку и да се зголеми просечната плата, никогаш нема да може да ги исполни условите за задоволување на едно домаќинство во кое 2 члена заработуваат 1 просечна и една минимална плата. Охрабрувачки е да се види пораст на приходите, но тоа првенствено се должи на зголемувањето на платите од 10 отсто во јавниот сектор. Платите не се значително зголемени во приватниот сектор.

Верувајте дека според нашите проценки, едвај можете да издржите за една просечна плата и една минимална плата, имајќи го предвид фактот дека и двајцата родители мора да работат за да ги обезбедат своите две деца. Се смета дека семејствата со три или повеќе деца живеат во тежок тип на сиромаштија. Од друга страна, според Иван Пешевски, член на Социјалистичката партија на Македонската комунистичка партија (ССМ), семејството не може ни да живее ако двајцата родители земаат само минимална плата.

За месечната потрошувачка кошничка во септември се потрошени вкупно повеќе од 48.000 денари. Сепак, според ССМ, податоците што се користат во пресметките се стари речиси 15 години.  Не се земени во предвид трошоците поврзани со за автомобил, телефон или интернет. Затоа во моментов работиме на развој на нова методологија.

При правењето на проценките, се земаа во предвид семејствата кои не поседуваа ниту автомобил ниту живеалиште поголемо од педесет квадратни метри. Во овој момент во времето, нема ниту едно семејство кое не поседува автомобил; оттука, новиот пристап ќе вклучува и гориво за превоз, билет за кино, а за здравство се земаа само некои стари основни лекови кога сме болни. Пешевски напоменува дека сега ќе се смени и овој аспект на работите.

Програмерите продолжуваат да имаат највисоки просечни плати од сите професии. Секој месец добиваат повеќе од 92 илјади денари. По нив следат работници во индустриите како фармација, воздухопловство, транспорт и осигурување, кои заработуваат нешто помалку од 60.000 денари годишно. Работниците во индустријата, заедно со оние кои се вработени во трговијата на големо и мало, имаат најниски просечни плати и стапки на плати во државата.

Извор: Сител