Министерот Спасовски соочен со прашања

Додека се спуштаат завесите на собраниските седници за годинава, во центарот на вниманието останува министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Позициониран како водечки кандидат на СДСМ за претстојните претседателски избори, Спасовски се соочи со низа опозициски прашања и обвинувања, особено за последните трагични настани.

Министерот Спасовски се најде притиснат во ќош од опозицијата, соочен со обвинувања за неспособност и оспорување на неговиот кредибилитет.

Откривање на  пропустите во истрагата: Обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Јанушев, остро го обвини Спасовски за неспособност да го разреши свирепото двојно убиство на 14-годишната Вања и Панче Жежовски од Велес. Јанушев тврди дека полицијата под водство на Спасовски ја започнала потрагата по автомобилот на Жежовски речиси еден ден по откривањето на опожареното возило, доцнење кое се покажало фатално за Вања.

Одбраната на Спасовски: Спорен кредибилитет среде обвинувања

Како одговор, Спасовски, не откривајќи детали за случајот, го оспори кредибилитетот на Јанушев. Тој го означи Јанушев како кривично осуден поединец.

Други обвинувања од ВМРО-ДПМНЕ: Наводи за злоупотреба на земјоделско земјиште

Во опсежен напад, ВМРО-ДПМНЕ во последните пратенички прашања за годинава изрази загриженост и за искористувањето на најплодното земјоделско земјиште при изградбата на новите коридори.

Откривање на временските рокови: Техничка влада, избори и избор на ДИК

Пред почетокот на седницата, спикерот Џафери ги сподели клучните временски рокови поврзани со изборот на техничката влада, изборите и именувањето на член на ДИК заглавен во собраниските процедури. Џафери појасни дека, спротивно на тврдењата на опозицијата, нема склоност кај власта да ја остави изборната комисија без член. Сепак, тој нагласи дека ДИК може да работи и без еден член и дека има време за нов оглас.

  • Клучни датуми: оставки, избори на техничка влада и најави за избори

Џафери, како кандидат за технички премиер, и Ковачевски треба да поднесат оставки до 20 јануари. Седницата за избор на техничката влада треба да започне на 26 јануари, а ќе заврши на 28 јануари. Изборите ќе бидат распишани кон средината на февруари

 

Извор: Сител