Продолжување на рокот за замена на лични документи во Македонија

По зафатените шалтери на Министерството за внатрешни работи (МВР) во Македонија, на граѓаните им претстои рок за замена на личните документи. Оригиналниот пресечен датум за оваа клучна задача е поставен на 12 февруари, предизвикувајќи долги редици, па дури и дефекти на системот.

Разгледување на Владата за продолжување на рокот

Владата размислува да го продолжи рокот за добивање и обновување на личните документи. Сепак, Грција игра клучна улога во конечната одлука поради обврската што произлегува од потпишаниот договор од Преспа во 2018 година, диктирајќи промена на личните документи за да се одрази на новото уставно име.

Премиерот Димитар Ковачевски изрази поддршка за продолжување на рокот, нагласувајќи ја сложеноста на постапката, сложено поврзана со меѓународниот договор. Ова прашање ќе биде детално дискутирано на владина седница, со што ќе се расветлат техничките аспекти вклучени во овој критичен процес.

– Ќе се консултирам со министрите за предлогот на претседателот Стево Пендаровски да се одложи рокот за менување на личните документи, а и јас лично сметам дека тоа е добар предлог. За продолжување на рокот за менување на личните документи ќе разговараме на седница на Влада. Претседателот најдобро знае и има повеќе детали за тоа како може да се изведе процедурата со оглед на фактот дека вадењето нови лични документи е обврска којашто произлегува од потпишувањето на меѓународен договор, вели премиерот Димитар Ковачевски.

Консултации и дипломатија

За да се добие дополнителен увид и поддршка за продолжувањето на рокот, се повикува претседателот Стево Пендаровски да стапи во контакт со грчката претседателка Катерина Сакеларопулу. Колаборативниот напор има за цел да обезбеди непречен процес за граѓаните кои се соочуваат со хаос, одложувања и технички пропусти за време на постапката за замена на документите.

Претседателот Стево Пендаровски на дипломатски разговори со грчката претседателка Катерина Сакеларопулу
Претседателот Стево Пендаровски на средба со претседателката на Грција, Катерина Сакеларопулу
  • Предлог на опозицијата за продолжување

Признавајќи го огромниот притисок и нередот предизвикан од актуелната ситуација, Демократскиот сојуз предложи продолжување на рокот. Тие тврдат дека и покрај обврската што произлегува од Договорот од Преспа, нема доволно технички ресурси и персонал за непречено извршување на операцијата до почетокот на февруари.

Јавно негодување и зголемени трошоци

  • Јавно негодување и логистички предизвици

Над милион граѓани веќе ги замениле своите документи, што предизвика метеж поради огромната побарувачка и логистичките предизвици. Поплаките вклучуваат непочитување на однапред закажаните состаноци, што доведува до зголемена фрустрација кај населението.

  • Финансиско оптоварување на граѓаните

Освен задолжителната замена на документите, граѓаните се оптоварени и со зголемените трошоци. Редовните такси за пасоши поскапеа за 500 денари, а ургентната обработка сега чини 1.600 денари. За типично четиричлено семејство, вкупниот трошок за промена на сите документи изнесува приближно 180 евра. Ова ги вклучува таксите за пасоши, лични карти, возачки дозволи, регистарски таблички на возила и други сродни документи.

Статистика за замена на документи

Помеѓу јули 2021 година и декември 2023 година, изменети се неверојатен број документи: 1.007.885 лични карти, 1.169.463 пасоши и 529.799 возачки дозволи. Овој наплив на замени дополнително ја нагласува итноста и оптоварувањето на системот.

Владини мерки и континуирани предизвици
  • Дополнителни точки за издавање документи

Во обид да го олесни процесот, Министерството за внатрешни работи отвори дополнителни пунктови за издавање документи. Но, и со овие дополнувања, состојбата не е значително подобрена, бидејќи граѓаните сами го носат товарот да ги покријат трошоците.

Неисполнети очекувања и континуирани одложувања

И покрај долгото чекање на шалтерите, државата не ги покрива трошоците ги остави граѓаните да се соочат со финансискиот товар за добивање нови документи, иако оние со старите имиња се уште имаат важност.

Извор: 24mk

Извор 2: 21tv