Врховната рада на Украина предупреди дека на територијата на Чернобил активни се најмалку седум различни пожари. Тие биле регистрирани со снимки од сателитот Сентинел-2 на Европската вселенска агенција.

Според знаците за класификација за итни случаи, критериумите за пожар во зоната на исклучување не смеат да надминуваат обем од 0,05-0,2 квадратни километри, но сегашната состојба на пожарната зона ги надминува тие бројки десетици пати.

Во врска со пожарите, ризиците од радијација се зголемуваат во радиус од 10 километри од нуклеарната централа Чернобил.