Основното јавно обвинителство Прилеп бара поведување подготвителна постапка за 15-годишник од прилепското село Сенокос. Во барањето се предлага определување мерка притвор поради постоење основано сомнение за сторено кривично дело – поточно Убиство дефинирано во член 123, ст.2, т.7 од Кривичниот законик.

Вознемирувачкиот настан се случи вчера на влез од зграда на улицата „Кузман Јосифоски“ во Прилеп. Наводно, младиот осомничен со умисла му го одзел животот на дете родено 2009 година нанесувајќи му повеќе убодни рани со нож. И покрај обидот на жртвата да избега, таа трагично изгубила свест и подоцна им подлегнала на повредите.

Со утврдена законска основа, надлежниот јавен обвинител до судијата за деца при Основниот суд Прилеп поднесе предлог со кој се залага за определување мерка притвор за малолетниот сторител.

Овој потресен инцидент ја нагласува сериозноста на ситуацијата, поттикнувајќи ги правните власти да преземат брза акција во потрага по правдата. Како што се одвива правниот процес, заедницата чека одговори и разрешница на овој трагичен настан што ги остави во шок и тага.

Извор: 4news