Танкица Младеновска, 46-годишната Кочанчанка, во септември минатата година доживеа трагичен крај кога беше брутално убиена пред сопствениот дом.

Донесена пресуда

Основниот суд во Кочани денеска ја донесе пресудата со која насилникот му е доживотен затвор за грозоморното кривично дело убиство извршено при родово насилство.

Детали за злосторството

Усеин Рашидов, првоосомничениот, во раните утрински часови на 25 септември минатата година ѝ удрил заседа на Младеновска додека таа се подготвувала да замине на работа. Вооружен со кујнски нож, Рашидов жестоко ја нападнал, нанесувајќи и повеќе од 40 убодни рани и на крајот и го одзел животот.

По грозоморниот чин, Рашидов чекал да дојдат властите и сам се предал. Правната постапка оттогаш заврши, што кулминираше со денешната пресуда.

Години на маки

Голгата на Младеновска траеше седум години, карактеристична со постојани закани и уцени. И покрај нејзините напори да побара помош, вклучително и пријавувањето на уцената до властите во април претходната година, нејзините молби останаа неодговорени.

Последиците од убиството на Младеновска предизвикаа гнев кај организациите за правата на жените, кои се залагаа за правда во Кочани, барајќи случајот да се квалификува како фемицид – остар потсетник на најтешката форма на родово базирано насилство.

Дополнителни обвинувања

Покрај обвинението за убиство, 59-годишниот Усеин Рашидов се соочува и со обвинувања за уцена од страна на Основното јавно обвинителство, иако негира вмешаност во овој аспект на кривичното дело.

Како што продолжуваат правните постапки, изрекувањето на казната за убиецот на Младеновска служи како доказ за важноста на сторителите на родово засновано насилство да бидат одговорни и да се бара затворање за семејството на жртвата.