Во неодамнешното интервју во емисијата „Тема на ден“, Антонио Милошоски, член на Извршниот комитет на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, ги критикуваше претседателот и министерот за надворешни работи дека не навремено именувале амбасадори, со што нанеле значителна штета. кон Македонија. Милошоски посочи дека седум години македонската амбасада во Пекинг останува празна, додека амбасадата во Белград речиси шест години е без амбасадор. Дополнително, Македонија веќе пет и пол години е без амбасадор во Израел.

Според Милошоски, ова продолжено отсуство на амбасадори резултираше со економски и трговски загуби за Македонија, ги попречи можностите за промоција на туризмот, културата и образованието и негативно влијаеше на важната размена на безбедносни информации со Израел. Тој повика на одговорност од неговиот претходник, но ја истакна и одговорноста на Бујар Османи, актуелниот министер за надворешни работи.

Милошоски изрази неверување во катастрофалните одлуки  да има амбасади без амбасадори на толку подолги периоди, нагласувајќи дека тоа е без преседан. Тој, исто така, го потсети Османи дека и тој самиот бил член на владата на ВМРО-ДПМНЕ од 2008 до 2011 година и никогаш не критикувал никакви минати одлуки, освен едно проблематично именување во Катар.

Главното прашање со амбасадите, според Милошоски, лежи во недостигот на стручен кадар. Тој ја призна важноста на политички назначените амбасадори во одредени случаи, но ја истакна потребата за рамнотежа со вклучување и на квалификувани дипломати. Тој предложи промена на пристапот кон дипломатијата, особено фокусирање на привлекување странски инвестиции во Македонија.

„Каде има политички назначувања како она со Никола Тупанчевски во Белград ќе треба повеќе професионален кадар, но имало и исклучоци Благој Ханџиски и Марјан Ѓорчев беа политички решенија, но беа на ниво на задачата, ама има и обратни случаи има пропусти и каде се професионални дипломати. Затоа потребен е баланс“, рече Милошоски. Милошоски укажа дека од денешен аспект смета дека треба да се смени пристапот кон дипломатијата.

„Сега би го сменил пристапот на работата во МНР во рамки на Владата, бидејќи постојат стереотипи дека инвестирањето во дипломатијата е неисплатливо. Но, може да биде многу исплати ако се насочи, ако акцентот се стави на привлекување на странски инвестиции во Македонија“, заклучи Милошоски.

Милошоски тврди дека инвестирањето во дипломатијата може да биде многу корисно ако се правилно насочено, спротивставувајќи се на вообичаената заблуда дека тоа не е исплатливо. Тој повика на промена на работата на Министерството за надворешни работи во рамките на Владата за приоритет на привлекување странски инвестиции во Македонија.