Во гостување на ТВ21 во емисијата Клик Плус, Арбен Таравари, лидерот на Алијансата за Албанците (АА), самоуверено изјави дека опозициската коалиција ќе ја надмине Демократската унија за интеграција (ДУИ) на претстојните избори. Таравари тврдеше дека нивната победа нема да биде маргинална; наместо тоа, тој предвидува да обезбеди најмалку два до три пратеници повеќе од ДУИ, врз основа на последните анкети.

Игра со броеви: ВРЕДИ против ДУИ

Кога беше притиснат за конкретни бројки, Таравари остана претпазлив,

„Во областа на IE6, ќе се појави забележителна разлика“, рече Таравари.

Избегнувајќи прецизни бројки, оптимизмот на Таравари за опипливо водство на ВРЕДИ пред ДУИ одекнуваше во текот на целата дискусија.

Увид во политичките понуди

Таравари во искрено откритие ги обелодени понудите што му ги доставиле и ДУИ и албанската опозиција.

Јасно кажав дека усогласувањето со ДУИ е отпаѓ“, нагласи тој.

Преговорите вклучувале понуди, а според Таравари, и опозицијата и ДУИ предложиле поделба од 60 спрема 40 што се однесуваат на изборните листи.

Загатка на движењето Беса

Осврнувајќи се на ситуацијата на Движењето Беса, Таравари сподели интригантна средба со Зијадин Села. И покрај молбата на Села да се воздржи од соработка со Беса, Таравари го бранеше својот став, тврдејќи дека единството е клучно за надминување на ДУИ. Тој тврдеше дека како коалиција не можат сами да застанат против моќта на ДУИ.

 

Визијата на Таравари се протега надвор од непосредната победа. Тој смета дека би било во најдобар интерес на ДУИ да ја прифати опозициската улога, нагласувајќи ја потребата од прочистување и појава на нови лица до изборите во 2028 година.

Извор: 21tv